Kι αν νικηθήκαμε δεν ήταν απ'την τύχη ή τις αντιξοότητες,αλλά απ'αυτό το πάθος μας για κάτι πιο μακρινό " Τάσος Λειβαδίτης

Τρίτη 18 Μαρτίου 2025

Σώθηκε ένα κομμάτι της ιστορίας μας!

 

Αυτό το ταφικό, ίσως είναι η αρχή της αποκάλυψης της  ιστορίας του τόπου μας αφού τα κεραμικά ευρήματα -θραύσματα κλπ δείχνουν τι υπήρχε πριν 3.000 χρόνια στο λόφο "Κιόσι"  που ήταν προ χριστιανικό νεκροταφείο!
 
Μετά από επίμονες προσπάθειες ,και με την επίβλεψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, έγινε συντήρηση και αναστήλωση του αρχαίου ταφικού στα πρανή του Γυμνασίου Μαντουδίου 
Μετά τη συντήρηση ήρθαν στο φως θραύσματα της γεωμετρικής περιόδου που είναι συνδεδεμένα άρρηκτα με την ευρύτερη ιστορία της περιοχής από τα Ομηρικά χρόνια έως σήμερα
 .γεωμετρική εποχή είναι μία περίοδος της αρχαίας ελληνικής ιστορίας που διαρκεί από το 1.100 π. Χ. έως το 750 π.Χ.)


Σε παλαιότερες αναρτήσεις είχαμε αναφερθεί εκτενώς: :

Το ταφικό εμφανίστηκε την τελευταία 20ετία από τη διάβρωση των πρανών του λόφου 'Κιόσι" όπου είχε χτιστεί αρχές 1960 το Γυμνάσιο και είχε ισοπεδωθεί ο λόφος, που ήταν προ χριστιανικό Νεκροταφείο !

(Φωτο)Αρχές 1900, το προ χριστιανικό νεκροταφείο στο λόφο "Κιόσι" στη θέση που είναι σήμερα , το Γυμνάσιο Μαντουδίου. Πίσω φαίνεται το αρχαϊκό κτίσμα!

Μάλιστα όπως αναφέρουν μαρτυρίες γερόντων κατά την εκσκαφή βρέθηκε θόλος ,όμως ισοπεδώθηκε αμέσως για να μην σταματήσουν τα έργα ανέγερσης και δημιουργίας του Γυμνασίου . Επίσης η ισοπέδωση έβγαλε πολλά ταφικά ,πίθους ,οστά ,κίονες κλπ (Ένας κίονας σώζεται ως σήμερα) που εκχωματώθηκαν από το λόφο και δημιούργησαν τον αύλειο χώρο του Δημαρχείου !

Κατά την  έρευνα από την υπεύθυνη αρχαιολόγο ανακαλύφθηκαν και άλλα ευρήματα σε  σπηλαιώδη ανοίγματα που χρήζουν περαιτέρω έρευνας . Επίσης  απαιτείται φωτισμός και ακριβής χρονολόγηση αναδεικνύοντας τα ιστορικά κομμάτια του τόπου μας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

  2011   Θολωτός Τάφος στο Μαντούδι !

 2013  Ο λόφος "Κιόσι" που είναι σήμερα χτισμένο  το Γυμνάσιο    Μαντουδίου

 2014  Ο Τυμβοειδής Λόφος "ΚΙΟΣΙ" στο Μαντούδι. 

 2023     Για να σωθεί ένα κομμάτι της ιστορίας μας!!!

1 σχόλιο:

  1. Ένα ακόμα σημαντικότατο Αρχαιολογικό εύρημα στην περιοχή του Μαντουδίου , το οποίο δυστυχώς κατά κοινή ομολογία δεν έχει συγκινήσει κανέναν αρμόδιο φορέα προκειμένου να ασχοληθεί με το εύρημα και να αποφανθεί περί τίνος πρόκειται και ποια η σχέση του με το Ιστορικό παρελθόν της περιοχής . Κατά την προσωπική μου άποψη εάν το εν λόγω Αρχαιολογικό εύρημα βρισκόταν στην περιοχή γύρω από τον σημερινό Πορθμό του Ευρίπου σίγουρα θα μας είχε απασχολήσει και ίσως είχαμε την << Επιστημονική Τεκμηρίωση >> ότι συνδέεται με την Ιστορία των Αρχαίων Χαλκιδέων , ίσως και ως ταφικό Μνημείο του Λίνου , ή του Αμφιδάμαντα , ή άλλων επιφανών Χαλκέων , εάν δε βρισκόταν στο Βιγλατούρι σίγουρα θα ταυτιζόταν με την Αρχαία Κούμη της Γεωμετρικής περιόδου , αλλά δυστυχώς στο να αποκαλυφθεί στην περιοχή του Κηρέα έχει διαφορετική αντιμετώπιση , διότι εάν εξεταστεί είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει και η Ιστορία του σημερινού Νησιού μας έτσι όπως μας την διδάσκουν . Η περιοχή του Κηρέα δεν είναι μόνο η Αρχαία Ομηρική Κήρινθος των χρόνων του Τρωικού πολέμου ή της Αργοναυτικής εκστρατείας , η περιοχή του Κηρέα επί χιλιάδες χρόνια ήταν ανυπόστατο τμήμα της Αρχαίας ΕΎΒΟΙΑΣ και όταν λέμε Αρχαία ΕΎΒΟΙΑ εννοούμε την περιοχή του Νηλέα , των Αιγών και του Κηρέα . Το όνομα ΕΎΒΟΙΑ για όλο το νησί ( η σημερινή Εύβοια έγινε Νησί μετά το 426 π.χ. ) το έδωσαν οι Ρωμαίοι ως τμήμα της Επαρχίας Αχαϊας ( Ρωμαϊκή Διοικητική διαίρεση ) , έτσι λοιπόν όποια αναφορά υπάρχει με τον όρο ΕΎΒΟΙΑ είναι Πολιτιστική Κληρονομιά του Δήμου μας .Όλες λοιπόν οι Ιστορικές και οι Μυθολογικές αναφορές ,όπως το ταξίδι του Θεού Απόλλωνα μέσα από τον Ομηρικό Ύμνο στον Απόλλωνα εξελίσσεται , στην περιοχή μας , το Πεδίον ( Ενεργειακό Πεδίον και όχι πεδιάδα ) , οι Πηγές Αρέθουσας , το Όρος Δέλφις , τα Ιερά του Δία ,της Ήρας , του Ποσειδών , του Απόλλωνα στην Αρχαία Χαλκίς βρίσκονται στην περιοχή μας , ( οι Χαλκιδείς της Εύβοιας μετακινήθηκαν προς τον Εύριπο μετά τους Μακεδονικούς χρόνους ) , η περιοχή του Δήμου μας ήταν η εναλλακτική θέση για την Δημιουργία του Μεγάλου Ιερού του Θεού Απόλλωνα που επέλεξε τους Δελφούς ως το Κέντρο του Αρχαίου Κόσμου . Στην περιοχή του Κηρέα διαγωνίστηκαν ο Όμηρος και ο Ησίοδος ( η περιγραφή για το ταξίδι του στην Χαλκίδα μας δείχνει ξεκάθαρα την θέση της ) , στην Αρχαία ΕΎΒΟΙΑ καταγράφτηκαν τα Ομηρικά Έπη διότι υπήρχε το εξελιγμένο ΕΥΒΟΪΚΌ ΑΛΦΆΒΗΤΟ .Από το σημερινό Κυμάσι ξεκινούσαν οι Ευβοείς Χαλκιδείς για τα μεγάλα τους ταξίδια .Τα παραπάνω είναι ένα μικρό μέρος από τους λόγους που δεν γίνονται Αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή μας και οι τυχαίες ανακαλύψεις δεν τυγχάνουν Ιστορικής έρευνας και Αξιολόγησης , έτσι λοιπόν όλο το βάρος πέφτει στην τοπική Κοινωνία που θα πρέπει να προστατεύσει κάθε Αρχαιολογικό εύρημα μέχρι να ολοκληρωθεί το πάζλ και λάμψη η Ιστορική Αλήθεια και βέβαια είναι άμεση η ανάγκη δημιουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου ΕΥΒΟΪΚΟΎ Πολιτισμού ,όπου θα συγκεντρωθούν όλα τα ευρήματα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.