Kι αν νικηθήκαμε δεν ήταν απ'την τύχη ή τις αντιξοότητες,αλλά απ'αυτό το πάθος μας για κάτι πιο μακρινό " Τάσος Λειβαδίτης

Τρίτη 13 Μαΐου 2025

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας - Διεθνής Ημέρα Μουσείων 18 Μαΐου 2025

 


H 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων (International Museum Day) από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) με σκοπό την ανάδειξη του ρόλου του Μουσείου στη σύγχρονη κοινωνία.


Το φετινό θέμα είναι «Μουσεία και κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή».

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και προγραμματίζει τις ακόλουθες δράσεις:

· Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα»

Οι νέες τεχνολογίες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα»

Παρουσίαση των εκθεμάτων του Μουσείου μέσα από τα ντοκιμαντέρ που πλαισιώνουν την θεματική έκθεση, από αρχαιολόγο σε ομάδες επισκεπτών, στις 10:00 και 12:00 κατόπιν δήλωσης συμμετοχής στο τηλέφωνο: 22213 50793.

Παρασκευή 16 Μαΐου 2025

Διάρκεια δράσης: 40 λεπτά

Υπεύθυνες δράσης: Όλγα Κυριαζή, Γαρυφαλλιά Κίτσου, Αρχαιολόγοι

· Αρχαιολογικό Μουσείο Καρύστου

Συζήτηση του τρόπου αποτύπωσης και διάδοσης της πληροφορίας στην αρχαιότητα. Το παράδειγμα των ενεπίγραφων πλακών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρύστου.

Κοινή δράση της ΕΦΑ Ευβοίας με το 1ο Δημοτικό Καρύστου.

Παρασκευή 16 Μαΐου 2025

Διάρκεια δράσης 1 ώρα. Ώρα έναρξης: 09:00

Υπεύθυνη δράσης: Φανή Σταυρουλάκη, Αρχαιολόγος, Τμηματάρχης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της ΕΦΑ Ευβοίας



Την Κυριακή 18 Μαΐου 2025 η είσοδος στα Δημόσια Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

1 σχόλιο:

  1. ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ13 Μαΐου, 2025 23:03

    Κάθε χρόνο στις 18 Μάϊου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων και Τι Ειρωνεία για τον Τόπο μας να μην διαθέτει έστω και Ένα Επίσημο Ανοιχτό Αρχαιολογικό Μουσείο ,ενώ τα Μεγαλύτερα Μουσεία του Κόσμου ( Βοστώνης -Νέας Υόρκης - Βερολίνου , Λονδίνου , Παρισίου - Ρώμης -Αθήνας Περγάμου - Αλεξάνδρειας κ.λ.π. ) είναι γεμάτα από αρχαιολογικούς θησαυρούς του Τόπου μας .
    Μήπως λοιπόν θα πρέπει σε κάποια στιγμή οι Τοπικοί φορείς του Δήμου μας - πέρα από τοπικές σκοπιμότητες και μικροσυμφέροντα - να απαιτήσουν την Δημιουργία ενός σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου σε έναν κατάλληλο χώρο ,το οποίο θα στεγάσει τις Αρχαιότητες που έχουν μέχρι τώρα βρεθεί στον Τόπο μας και είναι διασκορπισμένες σε διάφορους χώρους . Επίσης θα μπορούσε να ζητήσει από Μουσεία του εξωτερικού την επιστροφή αρχαιοτήτων που δεν διαθέτουν τα προβλεπόμενα έγγραφα καθώς είναι προϊόντα λαθρανασκαφών - μία δραστηριότητα που δυστυχώς ο Τόπος μας έχει τα πρωτεία - και ακόμα θα μπορούσαν να κατασκευαστούν και ακριβή αντίγραφα .
    Η πρότασή μου είναι ότι αυτό το Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο θα καλύπτει όλη την Ιστορική Διαδρομή του Δήμου μας , δηλαδή της Ιστορικής περιοχής του Κηρέα ,του Νηλέα και των Αιγών ,δηλαδή της Αρχαίας ΕΎΒΟΙΑΣ , να έχει ως Τίτλο << ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΌ ΜΟΥΣΕΊΟ ΕΥΒΟΪΚΟΎ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΎ >> , και τούτο διότι ο Δήμος μας είναι ο Μοναδικός Φυσικός Κληρονόμος του Μοναδικού ΕΥΒΟΪΚΟΎ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΎ ,που ήταν η Βάση δημιουργίας κάθε Πολιτισμού στην Μεσόγειο .
    Επίσης παράλληλα με την δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου Ευβοϊκού Πολιτισμού θα πρότεινα και την δημιουργία << Επιστημονικού Κέντρου Μελέτης του Αρχαίου Ευβοϊκού Πολιτισμού >> , αυτά θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε έναν κατάλληλο χώρο έτσι ώστε να αποτελούν ένα ενιαίο Κέντρο Πολιτισμού ,το οποίο θα γίνει το Τοπόσημο της περιοχής μας και τόπος έλξης τουριστικού ρεύματος με όφελος σε όλη την περιοχή του Δήμου μας .
    Είναι λυπηρό όχι μόνο για τον Τόπο μας αλλά και για ολόκληρο τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό να μην υπάρχει στην περιοχή του Δήμου μας ούτε ένας Αξιόλογος Αρχαιολογικός Χώρος ,που να μας παραπέμπει στην Αρχαία Κήρινθο , την Αρχαία Κούμη , την Αρχαία Χαλκίς , το Αρχαίο Ελύμνιον ,τις Αρχαίες Αιγές , την Αρχαία Αίδιψο , τις Θέρμες του Ηρακλή , την Αρχαία Ιστιαία , τον Αρχαίο Ωρεό , την Αρχαία Ελλοπία , τον Αρχαίο Ωριάς και Κυρίως στην Πανάρχαια Πελασγική ΕΎΒΟΙΑ , ίσως την παλαιότερη πόλη του Αρχαίου Ελληνικού Κόσμου , εκεί που οι Κουρήτες έμαθαν τους ανθρώπους να ζουν σε κοινωνίες , εκεί που γεννήθηκε ο Γίγαντας Τιτυός , ο Γενάρχης των Δαναών ο Έπαφος , εκεί που δημιουργήθηκε το ΕΥΒΟΪΚΌ ΑΛΦΆΒΗΤΟ και γράφτηκαν τα ΟΜΗΡΙΚΆ ΈΠΗ .
    Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων θα έπρεπε κάθε χρόνο να εορτάζεται στον Τόπο μας καθώς η ΙΕΡΉ ΕΎΒΟΙΑ ήταν το Κέντρο του Αρχαίου Κόσμου και το Λίκνο Κάθε Πολιτισμού .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.